torstai 9. joulukuuta 2010

Futiskenkien nimissä käytettävät lyhenteet:

FG = Firm Ground = Tukevan alustan kenkä
FG-kenkä on nurmikenkä, joka on ns. yleiskenkä. Tämä malli on osittain sopiva kaikille alustoille, mutta yleensä kovat alustat vaativat lyhytnappisemman pohjan. Nappulamateriaali voi olla kumia tai muovia. Tätä kenkää suosittelen kuivalle nurmelle.
HG = Hard Ground = Kovan alustan kenkä
HG-kenkä sopii hiekalle ja kovalle nurmialustalle. Siinä on lyhyemmät nappulat kuin FG-kengässä. Nappulamateriaali on yleensä kumia. Suosittelen tätä kenkää kuivalle hiekkakentälle.
SG = Soft Ground = Pehmeän alustan kenkä
SG-kenkä on märän nurmen kenkä. Kengässä on irroitettavat rautavaihtonapit. Nappuloita on pohjassa vähän (yleensä 6 kpl). Suosittelen tätä kenkää yli 60 kiloisille, koska on tärkeää että nappulat uppoavat alustaan kokonaan. Rautaiset irtonastat ovat kuitenkin pitkiä ja varomattomasti käytettynä vaarallisia. Suosittelen SG-kenkää aikuisille ja märkiin olosuhteisiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaativissa olosuhteissa mikään nasta ei ole täysin pitävä. Älä luota liikaa kenkiin. HUOM! Irroita välillä irtonastat ja laita niiden kierteisiin vaikka vaseliinia. Märällä käytettävien kenkien nappulat ruostuvat helposti kiinni. Jos näin käy, pitää rikkoa nappula ja asentaa uusi vastakappale ja nappula. Varaosia saa urheiluliikkeistä.
MG = Multi Ground = Usean eri alustan kenkä
MG-kenkä sopii kaikille alustoille, mutta missään se ei ole paras valinta. Yleensä nappulat ovat todella lyhyet ja niitä on paljon. Mielestäni MG-kenkä on kuitenkin hyvä koville alustoille sekä ihan alkaville futaajille. Matalien nappuloiden ansioista kenkä menee paremmin pallon alle ja siten onnistumisia potkuissakin tulee useimmin. Jos nappulat ovat vielä pehmeää kumia, niin kyseessä on täydellinen junnukenkä.
AG = Artificial Ground = Keinotekoisen alustan kenkä
AG-kenkä on tarkoitettu keinonurmelle. Joissain malleissa pohjaa on nostettu kengän kuosin päälle, koska keinoalustalla kitka on suurempi ja siten saumat pettävät helpoiten. AG-kengän nappulat on tarkoitettu vaativalle keinonurmelle. Valitse nämä pelatessasi keinonurmella.
TF = Turf = Keinonurmi-kenkä
Turf-kenkä sopii myös keinonurmelle. Kenkä on lenkkarimaisempi ja siten mukavampi jalassa. Pieniä nappuloita on pohjassa paljon ja ne ovat kumisia. Tämä kenkä sopii yleensä myös selkä- ja alaraajavaivaisille, koska kengässä on hyvä iskunvaimennus. Turfit sopivat myös vapaa-aikaan ja ihan pikku junnuille. Näillä voi pelailla pihapeleissäkin. Itse olen käyttänyt Turf-kenkää myös golfatessa. Pehmeä valinta.
Indoor = Sisäpelipohjalla varustettu jalkapallokenkä. Todella koville ja tasaisille alustoille.
Tunit = Pakkaus sisältää HG, FG ja SG vaihtoehdot. Nappuloita voi itse vaihtaa pohjaan ja tehdä erilaisia sekoituksia kelien ja alustan mukaan. Päällisen ja pohjallisen voi valita ja vaihtaa tarpeen mukaan. Märälle kelille SG-nappulat, kevyt pohjallinen ja synteettinen päällinen (ei ime vettä) kun taas kuivalle voit laittaa HG-nappulat, pehmeän pohjallisen ja nahkapäällisen. Alkupaketteja on erilaisia, mutta lisäosia on ostettavissa erikseen. Voit itse muuttaa kenkää alustan mukaan!
Muista vielä:
-Mitä kovempi alusta, sitä matalampi nappula ja päin vastoin!
-Jalkapallokengän iskunvaimennus on yleensä pohjallisessa. Kenkien iskunvaimennusta ei voi verrata normaaleihin vapaa-ajan kenkiin, koska se on niin paljon huonompi. Valitse iskunvaimennustarpeessa Turf-kenkä ja kiinnitä huomiota enemmän vapaa-ajankenkiisi, jotka ovat sinulla jalassa futiskenkiä enemmän. Jalkapallossa on nurmikkolaji, joten alustan tulee hoitaa osa iskunvaimennuksesta joustavuutensa vuoksi.
- Eri alustoille on omat jalkapallokengät. Jos käytät esimerkiksi märän kelin rautaisia irtonappuloita kovalla alustalla, turvallisuus harrastuksessa kärsii ja riski loukkaantumiseen kasvaa radikaalisti. Nappula ei uppoa alustaan ja näin kengästä tulee kiikkerä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti