torstai 9. joulukuuta 2010

Lisävinkkejä futiskenkien ostoon!

- Nuoret voivat jonkin verran säädellä kengän kokoa sukilla. Futissukkien alle voi jättää urheilusukat ja siten täyttää pikkuisen isoa kenkää sopivammaksi.
- Kokeile aina kenkiä molempiin jalkoihin!
- Voit varmistaa kengän koon ottamalla pohjallisen irti kengästä ja seisomalla sen päälle. Älä välitä vaikka sivusuunnassa jalka menee pohjallisen yli. Varmista vain, että pituus on oikea. Kyykisty seistessäsi pohjallisen päällä. Näin simuloit käyntiä (kävelyä) ja näet jalan kuormituksen alla. Jalka kasvaa käynnin aikana luonnollisen iskunvaimennusmekanismin vuoksi.
- Voit myös piirtää jalkasi paperille ja sovittaa sitä kenkään. Aseta paperi tasaisesti kengän pohjaan. Jos paperin reunat rypistyvät, kenkä on liian pieni.
- Jokaisen jalan tulee pronatoida. Pronaatio tarkoittaa jalan omaa iskunvaimennustapaa ja on liikesuunta, jota tapahtuu nilkassa. Joissain vapaa-ajan lenkkarimalleissa on ylipronaatiosuoja (jos jalka menee liikaa pronaatioon askeleen aikana), futiskenkiin esto ei kuulu.
- Futiskenkään ei mielestäni tukipohjallisia tarvita. Käytä niitä vapaa-ajan kengissäsi. Jalkapallossa alustat ovat kuitenkin niin vaihtelevia, että tukipohjallisten jalkaa ohjaavat kiilat saattavat aiheuttaa jopa lisää vahinkoa ja tapaturmia.
- Ainoa mitä kenkään voin suositella on kannan kohotus pohjallisen alle laitettavalla kiilalla, jos akilesjänteissä on kiputiloja. Korotuksen tulee kuitenkin olla hillitty. Geelipohjallisetkin ovat mielestäni turhia, koska jos jalka on kipeä, niin sillä ei kannata urheilla. Ammattilaiset käyttävät erilaisia konsteja pelaamiseen, vaikka paikat olisivat kipeinä. Harrastelijan ei kannata tehdä samoin!
- Musta kenkä pysyy siistinä pitkään.
- Muista oikeat kengät oikeaan käyttötarkoitukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti