torstai 9. joulukuuta 2010

Säärisuojien käyttö ja valinta

Säärisuojat ovat pakollisia peleissä. Säärisuojia kannattaa mielestäni pitää aina jalkapalloillessa. Muutamia kriteereitä on, joihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessa säärisuojia:
-Koko. Säärisuojien paketeissa on yleensä hyvät pituus- ja kokomerkinnät. Kokeile kuitenkin suojia. Ne eivät saa olla liian pitkät. Maksimipituus on noin säären puolivälissä. Leveyssuunnassa suojan on myös istuttava eikä tilaa saa olla liikaa.
-Nilkkasuoja. On olemassa suojia ilman nilkkasuojaa, irroitettavalla nilkkasuojalla ja kiinteällä nilkkasuojalla. Suosittelen kaikille nilkkasuojaa, koska se suojaa kehräsluita iskuilta. Vahinkoja sattuu ja välillä nilkoissa kopisee. Lisäsuoja ei koskaan ole pahasta. Irroitettavassa nilkkasuojassa on hyvänä lisänä se, että osa on helppo pestä. Myös se, ettei tarvitse ottaa kenkiä pois jalasta kun haluaa ottaa suojat pois, on käytäntöä helpottava asia. Useimmat suojat voidaan pestä koneessa, mutta kannattaa lukea suojakohtaiset ohjemerkinnät konepesusta. Nilkkasuoja ei syö tilaa kengän pituudesta eikä sen takia pidä ostaa isompia kenkiä!
-Lisäsukka. Joissain suojissa on mukana tuubisukka, jolla saa suojan pysymään paremmin kohdallaan. Tämä on mielestäni hyvä keksintö ja kannattaa ehdottomasti käyttää. Sukan voi myös tehdä itse joustavasta ja hengittävästä materiaalista (100% puuvilla), jolloin sukkateipin tarve vähenee. Sukkaa voi käyttää myös suojan alla, jos on herkkä iho. Pieni hankaus ja kosteus voi aiheuttaa iho-ongelmia ja sukka käy hyvin pitämään ihon kuivana ja estämään hankauksen. Ihoa vasten sopii parhaiten kosteutta iholta pois siirtävä alusasun kangas tai apteekista ostettava putkisideharso. Nikellä on ainakin ollut Ronaldinhon tuubisukkia myytävänä erikseen. Muistaakseni maksoivat 10 euroa pari.
-Kiinnitykset. Tarroja on yleensä ylhäällä ja/tai alhaalla. Tarroilla saa suojan pysymään hyvin paikoillaan jolloin sukkateipin tarve pienenee. On myös olemassa suojia, joissa ei ole ollenkaan kiinnitystarroja.
-Suojia on eri kokoisia, näköisiä ja muotoisia. Valitse parhaiten sinun sääriisi istuva malli. Kokeile aina suojia molempiin jalkoihin.
-Myös suojien kovuudessa on eroja. Kova suojaa hyvin, mutta ei ole taipuisa. Pehmeässä asiat on päinvastoin. Jos et löydä mukavasti istuvaa suojaa kovista malleista, kokeile pehmeämpää mallia.

Hyvät suojat ovat asia, jonka huomaa vasta, kun niitä tarvitsee!
Rikkoutunut suoja on tehnyt tehtävänsä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti